Iskolai közösségi szolgálat

A Gábriel Segítő Közösség Egyesület lehetőséget biztosít diákok számára ahhoz, hogy 50 órás kötelező iskolai közösségi szolgálatukat ilyen jellegű adományozás formájában teljesítsék.

Ezen felajánlás motivációja különbözik az önkéntességtől, hiszen az érettségi előfeltételként minden nappali képzésben részt vevő diák számára adott a teljesítendő 50 óra szolgálat. Az iskolai közösségi szolgálat szervezett keretek között végzett egyéni vagy csoportos, anyagi érdektől mentes segítő tevékenység, amely a helyi közösség érdekeit és a középiskolás diákok személyes fejlődését egyszerre szolgálja. 

Céljai sok tekintetben azonosak az önkéntességgel (szolidaritás, felelősségérzet, hasznosság érzete), ezt bővíti a pedagógiai cél. Cél, hogy a diákok fejlődjenek személyes, szociális és állampolgári, esztétikai-művészeti tudatosságban, valamint kifejezőképességben.

Kiindulópontnak, bevezető lépésnek (előszobának) tekinthető a valódi önkéntessé válás útján, ami elindíthat későbbi önkéntes tevékenységeket. A diák nem csupán tesz valamit a köz érdekében, hanem tanul is: együttműködést, konfliktuskezelést, empátiát, kreatív gondolkodást, projekttervezést, felelősségvállalást.

A közösségi szolgálat azonban nem „csupán” össztársadalmi érdek, nem „csupán” a diák fejlődését, pályaorientációját szolgálja, hanem elemi érdeke a kulturális területnek is.

A megfelelően előkészített közösségi szolgálat során nemcsak a diák, hanem a kellően nyitott fogadó intézmény is fejlődik. Innovatív szemléletet és technikákat, megújulásra való képességet, az intézményi struktúrák és feladatok új szempontok szerinti végiggondolását kapja szerepvállalása által. A közösségi szolgálat az önkéntesség egy speciális peremterülete.

A közösségi szolgálat egyszerre irányul a társadalmi hasznosságra és pedagógiai célok elérésére: célja, hogy szociálisan érzékenyebbek legyenek a diákok, és később tudatos állampolgárként önkéntesekké váljanak. A pályaorientációban, személyiségformálásban, társadalmi érzékenyítésben, közösségépítésben betöltött szerepe jelentős lehet az iskolai közösségi szolgálatnak egy-egy településen, iskolában, fogadószervezetnél. 

Jogszabályilag és módszertanilag is meg kell különböztetni a közösségi szolgálatot az önkéntességtől. Ennek fő szempontja, hogy figyelemmel kell lennünk a diák életkori sajátosságaira.

Segíteni kell a diákokat ebben a szerepvállalásban, és fokozatos felelősséggel lehet felruházni őket a feladataik során. Fontos, hogy a diákok elsősorban ne kampányszerű tevékenységekben vegyenek részt, illetve a személyes kapcsolatteremtés megfelelő hangsúlyt kapjon. Ugyancsak hangsúlyozni kell – s ennek a felkészítés-lezárás keretében kell megtörténnie –, hogy a diákok legyenek tudatában tevékenységük segítő jellegének, társadalmi-kulturális értékének.

A diákok az űrlap kitöltésével jelentkezhetnek Gábriel Segítő Közösség Egyesülethez az alábbi területekre:
  • Szociális;
  • Jótékonysági;
  • Az óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős tevékenységek formájában.

A közösségi szolgálatot a 9. évfolyamon tanuló diákok kezdhetik meg, és az érettségi vizsgáig szükséges az 50 órát teljesíteniük.

Tevékenységek:

  • Adományok összekészítése raktárunkban;
  • Összekészített adományok átadása rászoruló családoknak (18 éves kor alatt kizárólag nagykorú felügyelete mellett);
  • Online feladatok elvégzése (Powerpoint készítése stb.);
  • Nyári napközis táborban és egyéb rendezvényeinken animátori feladatok ellátása.

 

A közösségi szolgálat teljesítése során egy óra – 60 perc szolgálati idővel egyenlő (a helyszínre történő utazási idő nem számít). Alkalmanként legkevesebb egy, legfeljebb háromórás időkeretben végezhető a szolgálat.

A közösségi szolgálati naplót a tanuló vezeti. Rögzíti mikor, hol, milyen időkeretben és milyen tevékenységet folytatott. Az elvégzett iskolai közösségi szolgálati időt hitelt érdemlően igazoljuk.

A közösségi szolgálat teljesítésének megkezdése előtt a diákok munka és tűzvédelmi oktatásban részesülnek. A közösségi szolgálat teljesítésének során védőruházatot biztosítunk a diákok számára.

Jelentkezz segítőnek!